Η ηλεκτροπαραγωγή από υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ξεπεράσει αυτήν από φυσικό αέριο και πυρηνικά έως το 2016.
Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην έκθεση Medium-Term Renewable Energy Market Report (MTRMR), η ανανεώσιμη ενέργεια θα αυξηθεί κατά 40% την προσεχή πενταετία και θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος ως το 2018.
Επίσης, το μερίδιο των μη υδροηλεκτρικών πηγών, δηλαδή αιολικών, φωτοβολταϊκών, βιομάζας και γεωθερμίας θα διπλασιαστεί στο 8% το 2018 από 4% το 2011 και 2% το 2006.
Ατμομηχανές της ανάπτυξης των ΑΠΕ θα είναι οι χώρες που δεν ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, οι οποίες θα αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της αύξησης.
Όπως αναφέρει ο IEA η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα βασιστεί στις επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές και στη μείωση του κόστους στη βιομάζα, τη γεωθερμία και τα υδροηλεκτρικά οι οποίες θεωρούνται ήδη ανταγωνιστικές τεχνολογίες ΑΠΕ.
Ωστόσο, σε ορισμένες αγορές όπως η Βραζιλία, η Νέα Ζηλανδία και η γειτονική μας Τουρκία, η αιολική ενέργεια θεωρείται ανταγωνιστική των συμβατικών πηγών ενέργειας, όπως επίσης τα φωτοβολταϊκά είναι ανταγωνιστικά σε χώρες με υψηλές τιμές ηλεκτρισμού στις ώρες αιχμής.
Επιπλέον, όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά θεωρείται ότι η αποκεντρωμένη παραγωγή μπορεί να είναι οικονομικότερη από τις καθιερωμένες τιμές του ηλεκτρισμού σε πολλές χώρες.
“Τα παραπάνω είναι καλά νέα για ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα που χρειάζεται να γίνει καθαρότερο και περισσότερο διαφοροποιημένο, αλλά δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν ως άλλοθι για εφησυχασμό, ιδίως μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ” επισημαίνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος του IEA, Μαρία Βαν Ντερ Χέφεν.