Προς πώληση τα πρώτα στοιχεία ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη

521

 

 

 

 

 

 

 

Στο σφυρί προς πώληση στη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία βγάζει από σήμερα η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS) τα πρώτα πακέτα σεισμικών δεδομένων από τις έρευνες που διεξήγαγε στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για την ύπαρξη υδρογονανθράκων (πετρελαίου ή φυσικού αερίου).

Η πώληση των δεδομένων που μαζί με παλαιότερα στοιχεία, τα οποία υπάρχουν στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων, αφορούν μια θαλάσσια έκταση 18.500 χιλιομέτρων, αποτελεί το αρχικό βήμα στην πορεία προς την προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων για έρευνες υδρογοναθράκων που προγραμματίζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Προϋπόθεση για να «κοπούν» και να μοιραστούν «οικόπεδα» είναι αφενός να εκδηλωθεί ενδιαφέρον αγοράς και επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων από πετρελαϊκούς ομίλους και φυσικά να υπάρχει το κατάλληλο γεωπολιτικό «κλίμα» εκείνη την περίοδο. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα κατακυρωθούν σε εταιρείες οι περιοχές και θα ξεκινήσουν τα προγράμματα ερευνητικών και εκτιμητικών γεωτρήσεων, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι το 2018-2019. Μόνο μετά από αυτές τις γεωτρήσεις θα είναι γνωστό αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη των υποδομών.

Δισδιάστατες απεικονίσεις

3dseismic

Τα στοιχεία που βγαίνουν προς πώληση είναι δισδιάστατες απεικονίσεις χαμηλής ανάλυσης και μαγνητικές-βαρυτικές καταγραφές τις οποίες έκανε η PGS και οι οποίες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την κατανόηση της γεωλογικής δομής και των λεκανών απόθεσης ιζημάτων στο πλαίσιο του προσδιορισμού των πιθανών πετρελαϊκών συστημάτων στην περιοχή. Παρότι πρόκειται για αρχικές και μόνο ενδείξεις, οι οποίες δίνουν μια «πρόγευση» στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης δήλωσε χθες ότι ότι η συγκεκριμένη περιοχή (Ιόνιο και νότια της Κρήτης) «καταδεικνύει μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ύπαρξης υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Το κέντρο βάρους του προγράμματος της PGS επικεντρώνεται κυρίως σε τρεις περιοχές: στην Πριαπούλια Ζώνη (Ζώνη Παξών) του Ιονίου πελάγους σε μια έκταση 10×10 χιλιομέτρων, στην Ιόνιο Ζώνη γύρω από το κοίτασμα του Κατάκολου, η οποία έχει αναλογίες με περιοχές που έχουν κοιτάσματα στην Αλβανία, και νοτίως της Κρήτης, από τον Νομό Χανίων έως και τον Νομό Λασιθίου, η οποία αποτελεί εντελώς ανεξερεύνητη περιοχή. Ουσιαστικά οι πυκνότερες γραμμές καταγραφής σεισμικών τραβήχτηκαν στο βόρειο Ιόνιο, στα ανοιχτά της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς μέχρι και τα χωρικά ύδατα με Ιταλία, και στον ευρύτερο Κόλπο της Κυπαρισσίας, νότια της Ζακύνθου και δυτικά της Πύλου έως και τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη.

Η επεξεργασία των δεδομένων της PGS είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα σεισμικών ερευνών επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα μετά από αίτημα πετρελαϊκών εταιρειών Οι πληροφορίες θέλουν πάντως τουλάχιστον τρεις διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους, τη γαλλική Total, την αμερικανική Exxon και τη νορβηγική Statoil, να έχουν εκδηλώσει ήδη ανεπίσημα ενδιαφέρον για να αγοράσουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν

 

ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/?p=68110