Ο σχιστόλιθος, το αέριο και η επανάσταση της Ευρώπης

Η σχιστολιθική επανάσταση αλλάζει την παγκόσμια οικονομία και γεωπολιτική

σχιστόλιθος - αέριο

 

 

 

 

 

 

 

Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν έγιναν γύρω από τις προοπτικές του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο σχιστόλιθος φαίνεται να ανοίγει νέες προοπτικές για την ενεργειακή απαιξάρτηση της Ευρώπης.
Όμως παρά το γεγονός ότι αυτό το είδος καυσίμου φαίνεται να εμπνέει μεγάλες ελπίδες, προς το παρόν δεν μοιάζει να υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις. Τεχνογνωσία πάνω στον σχιστόλιθο και την εξαγωγή του αερίου απο αυτόν, μεχρι σήμερα διαθέτουν μόνο χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς η συνδρομή των οποίων θα είναι πολύτιμη.

Μια εκ των πρωτοστατών στην αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου είναι η ευρωβουλευτής μας Νίκη Τζαβέλα που ήταν και απο τους κύριους εισηγητές της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής ποντάροντας πολλά σε αυτό για την μερική απεξάρτηση της Ευρώπης απο τις εισαγωγές αερίου και την άνοδο της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Πρόσφατη έκθεση του ΙΓΜΕ έρχεται να βάλει στο παιχνίδι αυτό και την Ελλάδα. Την έρευνα έχει στην διάθεσή του το ΥΠΕΚΑ όμως αποτελεί προκαταρκτική έρευνα που θα πρέπει να ακολουθήσει εκτενέστερη έρευνα εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον απο την πολιτεία για την αξιοποίηση του πιθανού θησαυρού που βρίσκεται στο ελληνικό υπέδαφος με βάση και την πληροφόρηση του energypress.

Σημαντικά κοιτάσματα  και shale oil έχουν εντοπιστεί και στην ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Ουκρανία (υπεγράφη σύμβαση με τη Shell), Πολωνία, Ρουμανία (Exxon Mobil) και Βουλγαρία.

Μαζί με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Νοτιανατολικής Μεσογείου αναμένεται να συνδράμουν στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης.

Πέρα από τις περιβαλλοντικές ενστάσεις, στην ανάπτυξη του shale gas αντιτίθενται οι Ρώσοι, που δεν επιθυμούν επ΄ουδενί την εμφάνιση καυσίμων ανταγωνιστικών στο δικό τους φυσικό αέριο που τροφοδοτεί την Ευρώπη.

 

Πηγές:
http://www.energypress.gr/news/Eni:-To-mellon-ths-Eyrwphs-einai-to-shistolithiko-aerio-kai-h-pyrhnikh-energeia
http://euractiv.gr/niki-tzabela-kentriki-omilitria-se-synedrio-gia-sxistolithiko-aerio
http://www.econews.gr/2013/04/03/shale-gas-ellada-98146/