Μελέτη ΤΕΠΑΚ για την υπερκατανάλωση – Απλά βήματα για εξοικονόμηση ενέργειας

dei-charatsi-310x232Η ενέργεια κοστίζει. Στην τσέπη μας, στην οικονομία του τόπου, στο περιβάλλον. Το κόστος σε περίοδο μεγάλης οικονομικής ύφεσης γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτο. Οι εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής ενέργειας, μπορεί να είναι η ιδανική λύση, όμως φαντάζει ακόμα μακρινή και πρακτικά δύσκολη. Να γυρίσουμε το χρόνο πίσω αρκετές δεκαετίες και να ζούμε χωρίς ηλεκτρισμό, ούτε εφικτό, ούτε επιθυμητό είναι. Ούτε ασφαλώς επιδίωξη μας πρέπει να είναι η υποβάθμιση του τρόπου ζωής μας. Δεν θα ζούμε στο σκοτάδι, ούτε θα πετάξουμε τον υπολογιστή από το σπίτι, ούτε θα βγάλουμε το κλιματιστικό από το δωμάτιο.

Μπορούμε όμως να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε με το σωστό τρόπο και να κερδίζουμε πολλά… Μπορούμε να μάθουμε να μετρούμε την ενέργεια που χρησιμοποιούμε και να καταφέρνουμε να την ελέγχουμε. Απλά πράγματα, τα οποία μας διαφεύγουν ή δεν τους δίνουμε σημασία και όμως προσθέτουν αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ στον τελικό λογαριασμό μας… Διότι όπως και για πολλά άλλα πράγματα στην Κύπρο, καταναλώναμε πολύ περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα Μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Αβραάμ Γεωργίου, Ανώτερο Λέκτορα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής σε συνεργασία με τον Πέτρο Ιωάννου Καθηγητή στο University of Southern Kalifornia ο οποίος ασχολείται με συστήματα ελέγχου και είναι ένας από τους κορυφαίους στο είδος του παγκοσμίως και τον Πέτρο Χριστοδουλίδη Μαθηματικό, Ανώτερο Λέκτορα ΤΕΠΑΚ.

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο κ. Αβραάμ Γεωργίου, η μελέτη ξεκίνησε μέσα από το γεγονός ότι, η Κύπρος λόγω των κλιματολογικών αλλαγών και άλλων καταστάσεων προσφέρεται για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Όμως είπαμε ότι πριν να έρθουμε στην εφαρμογή ΑΠΕ και εφόσον η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει στο μέσο νοικοκυριό να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις σε ΑΠΕ για να γίνει αυτάρκες σε ανάγκες ενέργειας, να δούμε το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο μπορεί να γίνει άμεσα και αποτελεσματικά. Τόσο για τον καθένα μας όσο και για την Οικονομίας μας γενικότερα», ανέφερε.

«Αποφασίσαμε να δούμε την κατάσταση γενικότερα. Να βγούμε έξω στα σπίτια, να δούμε τι χρειάζεται το μέσο νοικοκυριό, από τι αποτελείται, τι σπίτι είναι, πόσα άτομα ζουν σε αυτό και τι συσκευές έχει. Να μελετήσουμε επίσης τις γνώσεις των καταναλωτών σε ό,τι αφορά την ενέργεια και κυρίως το ηλεκτρικό ρεύμα και να δούμε τι λείπει και να το προσθέσουμε. Έγινε μια παγκύπρια έρευνα σε πέραν των 300 σπιτιών και στη συνέχεια όταν αντιληφθήκαμε ότι ο κόσμος είχε άγνοια απλών, αλλά σημαντικών όρων που έχουν σχέση με την κατανάλωση, αποφασίσουμε να κάνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε ένα μικρότερο αριθμό νοικοκυριών, τυχαίου δείγματος και παγκύπρια. Στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούσαμε κάποια εργαλεία να διαφωτίσουμε τον κόσμο και να τους δώσουμε χρόνο να δούμε κατά πόσο αυτό θα είχε επίδραση αρχικά σε θέμα ευαισθητοποίησης και καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης, αλλά και σε χρήματα», πρόσθεσε.

Το συμπέρασμα της ομάδας, όπως εξηγεί ο κ. Αβραάμ ήταν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αόρατο. «Δεν το βλέπει δηλαδή όταν ανοίξει το διακόπτη όπως βλέπει το νερό όταν γεμίζει τον κουβά του. Έτσι είπαμε ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να το κάνουμε ορατό. Έτσι να βλέπει ο καταναλωτής την κατανάλωση που γίνεται για κάθε χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Πόσο καταναλώνει μία λάμπα, το πλυντήριο, το ψυχείο κ.ο.κ. ανάλογα και με τη χρήση που γίνεται», ανέφερε.

«Ενημερώσαμε τον κόσμο ότι για τις διάφορες συσκευές έχει σημασία ο χρόνος χρήσης τους. Τους ενημερώσαμε για το πιο είναι το μέγεθος ενέργειας που χρειάζεται η κάθε συσκευή ή το κάθε φορτίο μέσα στο σπίτι και ταυτόχρονα τους δώσαμε και ένα εργαλείο, για το οποίο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος πώς δουλεύει. Όντως αυτό το πράγμα είχε μεγάλη επίδραση αφού κατά μέσο όρο είχαμε για τα νοικοκυριά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, μείωση κατανάλωσης 25%. Σε ορισμένα νοικοκυριά η μείωση έφτασε μέχρι και το 40%», πρόσθεσε.

deh-metritis-roma-magnitis-660Η κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο

Με τη συγκεκριμένη συσκευή την οποία χρησιμοποίησε η ομάδα του ΤΕΠΑΚ στην προσπάθεια για ενημέρωση των καταναλωτών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα στονκαταναλωτή να έχει σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα της κατανάλωσης. «Για παράδειγμα, μπαίνουμε σε ένα σπίτι τα οποία είναι όλα κλειστά, εκτός από το ψυγείο», εξηγεί ο κ. Αβραάμ. «Η συσκευή θα μας δείξει πόση ενέργεια καταναλώνει το ψυγείο και πόσα είναι η χρέωση σε χρήμα. Ανάβουμε μια φλορέντζα. Εάν για παράδειγμα το ψυγείο κατανάλωσε 3 σεντ την ώρα, σε πραγματικό χρόνο θα προστεθεί και το 1,5 σεντ την ώρα, που είναι η κατανάλωση της φλορέντζας. Άρα η κατανάλωση ρεύματος γίνεται 4,5 σεντ την ώρα κ.ο.κ. Η συσκευή αυτή καταγράφει και την ενέργεια και την κατανάλωση σε χρήμα αλλά και τις εκπομπές αερίων για τη συγκεκριμένη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά διότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που έχει αρχίσει να κατανοεί και την περιβαλλοντική πτυχή του θέματος», επεσήμανε.

Η συσκευή αυτή κυκλοφορεί στην κυπριακή αγορά και μπορεί ο καθένας που ενδιαφέρεται να την προμηθευτεί, εάν το επιθυμεί.

Η εξοικονόμηση δεν γίνεται με μαγικό τρόπο

Όπως εξηγεί ο κ. Αβραάμ, μέσα στο σπίτι μας ο καθένας έχει απλά πράγματα που μπορεί να κάνει, τα οποία όμως δεν γνωρίζει. «Πρώτα απ’ όλα, για παράδειγμα, ένα μέσο σπίτι έχει γύρω στα 4 κλιματιστικά. Αυτά τα τέσσερα κλιματιστικά, στην πλειονότητα τους είναι συνδεδεμένα με ένα διακόπτη, ο οποίος έχει ένα κόκκινο φωτάκι πάνω», αναφέρει. «Αυτό το φωτάκι, όταν είναι στη θέση «on» σπαταλά κάποια ενέργεια. Αν αυτή την ενέργεια την προσθέσεις και για τα 4 κλιματιστικά για 24 ώρες επί δύο μήνες, μπορεί να έχει κόστος μέχρι και 50-60 ευρώ επιπλέον στον τελικό λογαριασμό. Αυτά δεν είναι οι μόνες συσκευές που είναι σε κατάσταση αναμονής (stand by).

Η τηλεόραση για παράδειγμα, στη θέση αναμονής μπορεί να καταναλώνει και 1 σεντ την ώρα. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι εάν έχω 4-5 συσκευές μέσα στο σπίτι, οι οποίες μπορούν να μου καταναλώνουν σε κατάσταση αναμονής 4-5 σεντ την ώρα, επί 24 ώρες επί 60 μέρες, σημαίνει ότι το ποσό είναι σημαντικό. Αυτή η συσκευή σου δείχνει πόση είναι η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι σου, ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με τον κ. Αβραάμ, είναι ότι οι Κύπριοι παίρνουν το θέμα κάπως επιπόλαια, όταν γίνεται αναφορά για εξοικονόμηση ενέργειας. «Να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δύο παρόμοιων εμπορικών επιχειρήσεων, των οποίων, οι ιδιοκτήτες, είχαν δύο εντελώς διαφορές στάσεις, απέναντί μας. Ο ένας ζήτησε τη βοήθεια μας και δέχθηκε τις συμβουλές μας. Πλήρωνε για ρεύμα μέσο όρο 3 χιλ. ευρώ ανά δίμηνο. Μετά την εφαρμογή των απλών συμβουλών των δικών μας, έπεσα αρχικά στα 1.500 ευρώ, μετά στα 1.200 ευρώ και μετά στα 900 ευρώ. Ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες με χρήση και των κλιματιστικών θα φτάσει μέχρι τα 1.800 ευρώ. Ο δεύτερος αντιμετώπισε ειρωνικά αρχικά το θέμα. Όταν αντιλήφθηκε το λάθος του, ζητούσε πληροφορίες από τον άλλο ιδιοκτήτη και τις εφάρμοσε κερδίζοντας σημαντικά», ανέφερε.

standby-630x472Πρώτιστο μέλημα η ενημέρωση

Το σημαντικότερο για επίτευξη του στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας από το κάθε νοικοκυριό είναι η ενημέρωση για επιμόρφωση και διαφώτισή του. «Να εξηγήσεις στον καταναλωτή τη σημερινή κατάσταση και να του πεις τρόπους εξοικονόμησης. Για παράδειγμα το ψυγείο να είναι εντάξει, τα κλιματιστικά να μπουν στη σωστή θερμοκρασία κ.ο.κ. Δεν θα αλλάξουμε τον τρόπο ζωής του κόσμου, ούτε θα κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή μας, αλλά μέσα από απλά πράγματα μπορούμε να κερδίσουμε χρήματα.

Παράδειγμα: Κλιματισμός χώρων. Προτείνουμε το κλιματιστικό να είναι στους 26 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι λογικό να είναι πιο κάτω η θερμοκρασία. Ή για παράδειγμα, ενεργειακή σήμανση. Θα πληρώσουμε κάποια ευρώ περισσότερα για μια οικιακή συσκευή, αλλά θα κάνουμε πολύ σύντομα απόσβεση. Πλυντήριο πιάτων και ρούχων πώς να το χρησιμοποιούμε, τις μικροσυσκευές κ.ο.κ. Ή το στεγνωτήριο. Για ποιο λόγο να χρησιμοποιείται στην Κύπρο το στεγνωτήριο; Μετά από αυτούς τους τρόπους, πρέπει να μάθει πώς να χειριστεί αυτές τις γνώσεις προς όφελος του», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραάμ, έχει κληθεί από την ΑΗΚ και έγινε κάποια συζήτηση επί των επισημάνσεων της μελέτης. «Ετοιμάζουμε και ένα βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορήσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου», κατέληξε ο κ. Αβραάμ

Το Μαρί έναυσμα για τη μελέτη

Το έναυσμα για την πραγματοποίηση τηςμελέτης έδωσε η τραγωδία του Μαρί, η οποία είχε σαν συνέπεια και την ολοκληρωτική καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό. «Η περίοδος εκείνη απέδειξε ότι όντως τα κυπριακά νοικοκυριά, σπαταλούμε μέχρι και 40% περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε», αναφέρει ο κ Αβραάμ. «Εκεί που η παραγωγή ήταν γύρω στις 1200 κιλοβατώρες (KWh), βρέθηκε στο μισό. Τα κυπριακά νοικοκυριά δεν στερήθηκαν πολλά πράγματα, στερήθηκαν οι επιχειρήσεις. Η κατανάλωση του απλού νοικοκυριού δεν έπεσε σε μεγάλο βαθμό. Ο μέσος όρος κατανάλωσης σήμερα μειώθηκε, διότι πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν».

«Επίσης», πρόσθεσε, «για την ΑΗΚ ο μέσος όρος κατανάλωσης για ένα νοικοκυριό είναι 700KWh. Όμως στην πραγματικότητα είναι 1200 KWh. Διότι δεν υπολογίζονται τα κενά σπίτια. Πολλοί καταναλωτές επίσης έχουν άλλη διατίμηση. Η ομάδα μας μελέτησε τα σπίτια και βγάλαμε τον πραγματικό μέσο όρο ο οποίος είναι γύρω στις 7.500 KWh τον χρόνο, οι οποίες σε χρήμα είναι γύρω στις 2,5 χιλ. ευρώ τον χρόνο. Ενώ θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε μόνο 4.500 KWh, άρα σε κόστος είναι μόνο 2.100 ευρώ. Άρα το περιθώριό μας για εξοικονόμηση επαληθεύεται και από αυτούς τους αριθμούς».

Γράφει: Φρίξος Δαλίτης

Πηγή http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=3451&lang=el

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΤΕ ΕΩΣ ΚΑΙ 30% ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΣΥΝΗΜΙΤΟΝΟΥ POWER SAVER