εξοικονόμηση ενέργειας και σχεδιασμός

ecolabel

Απο το 2005 η Ευρωπαϊκή ένωση έχει υιοθετήσει πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό και τον τριτογενή τομέα.

Προϊόντα που χρησιμοποιούν ενέργεια (energy using products- EuP) ή ενεργειακά σχετιζόμενα προϊόντα (energy related products – ErP) επιβραβεύονται για την μειωμένη περιβαλλοντική και ενεργειακή κατανάλωση καθ’όλο τον κύκλο ζωής τους από την παραγωγή μέχρι την ανακύκλωση του προϊόντος με τον σχεδιασμό του προϊόντος να αποτελεί το βασικότερο κλειδί για την επίτευξη αυτού μέσω του Εcodesign αλλά και της σήμανσης ενεργειακής απόδοσης Εcolabel.

Τον Οκτώβριο του 2009 η ευρωπαϊκή ένωση υιοθετεί την οδηγία  2009/125/EC στις αρχές του Ecodesign με ένα 11ετές πλάνο που προβλέπει την εξοικονόμηση τουλάχιστον 366TWh ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτή απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα:

 Ecodesign - Your Future - How Ecodesign can help the environment

 

Ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/125/EC ο εμπορικός οργανισμός ευρωπαϊκών κατασκευαστών αντλιών ‘’Europump’’ και ηγέτιδες εταιρίες όπως η Grundfos και Smedegaard από τη Δανία, Wilo από τη Γερμανία, Circulating Pumps από τη Μεγ. Βρεττανία και Biral από την Ελβετία (εταιρίες που καλύπτουν περισσότερο από το 80% της Ευρωπαϊκής αγοράς κυκλοφορητών), συμφωνούν στην σήμανση όλων των κυκλοφορητών τους με το Σύστημα Ενεργειακής Σήμανσης και λανσάρουν νέα σειρά προϊόντων υψηλής ενεργειακής απόδοσης που αντικαθιστούν σιγά σιγά παλαιότερες και ενεργοβόρες σειρές προϊόντων ενώ γρήγορα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Είναι αξιοσημείωτο ότι, τα συστήματα άντλησης ευθύνονται για το εντυπωσιακό ποσοστό του 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης ρεύματος.

 

Κάθε μείωση αυτού του ποσοστού θα αποτελέσει ουσιώδες όφελος για το περιβάλλον και, ταυτόχρονα, βοήθεια περιορισμού των δαπανών λειτουργίας σε εγκαταστάσεις άντλησης, ψύξης και θέρμανσης.

Η ενεργειακή σήμανση είναι γνωστή από τις ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης (πλυντήρια, ψυγεία, λαμπτήρες κλπ.) και υποδηλώνει την κατανάλωση ενέργειας κάθε συσκευής σε μια κλίμακα 7 βαθμίδων (από Α έως G).

 

Σύστημα Ενεργειακής Σήμανσης

Figure_8.4

Χρειάσθηκαν τέσσερα χρόνια για να ετοιμασθεί ένας συνεπής, δίκαιος τρόπος βάση του οποίου να προσδιορίζεται η κατηγορία κατανάλωσης στην οποία ανήκει κάθε ένας κυκλοφορητής. Αυτό δεν ήταν εύκολο, αφού οι προδιαγραφές και η λειτουργία των εγκαταστάσεων θέρμανσης διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Αλλά από εδώ και πέρα, οι αγοραστές – ιδιοκτήτες, υδραυλικοί και εργολάβοι κατασκευαστές – μπορούν να συγκρίνουν απ’ ευθείας την κατανάλωση ενέργειας διαφορετικών κυκλοφορητών. Το νέο σχήμα μεταφέρει την εστίαση της αγοράς σε κυκλοφορητές που λειτουργούν μόνον όταν είναι απαραίτητο και χρησιμοποιούν ελάχιστη ενέργεια για να επιτελέσουν το έργο τους. Η ενεργειακή σήμανση αφορά τόσο τους ηλεκτρονικούς όσο και τους απλούς κυκλοφορητές.
Ένας κυκλοφορητής με ενεργειακή σήμανση Α εξοικονομεί έως 60% της ενέργειας που θα απαιτούσε ένας συμβατικός.

Αποδεδειγμένη απόδοση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρίνει κανείς τη συνολική απόδοση ενός κυκλοφορητή είναι να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή κατάταξη του Europump. Οι κυκλοφορητές λειτουργούν συνήθως πολλές ώρες, επομένως η επιλογή του πιο οικονομικού έχει σημαντική επίπτωση στη συνολική ετήσια κατανάλωση ρεύματος κάθε εγκατάστασης. Ένας κυκλοφορητής πρέπει επομένως να είναι όσο πιο οικονομικός γίνεται σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του, όχι σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο. Ένας κυκλοφορητής που είναι πολύ οικονομικός στο 100% του φορτίου αλλά σημαντικά ενεργοβόρος στο μερικό φορτίο δεν είναι επιθυμητός. Στο πλήρες φορτίο λειτουργεί μόνο το 6% του χρόνου, ενώ στο μισό φορτίο το 80% του χρόνου. Υψηλά επίπεδα εξοικονόμησης σε ευρύ φάσμα συνθηκών λειτουργίας είναι επομένως ο σημαντικότερος παράγοντας για να κρατηθεί στο ελάχιστο η κατανάλωση ενέργειας.
http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sustainable-business/documents/eco-design/legislation/framework-directive/index_en.htm

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sustainable-business/ecodesign/files/brochure_ecodesign_en.pdf

Κυκλοφορητές υψηλής απόδοσης και ενεργειακής εξοικονόμησης στην Ελλάδα διατίθενται τόσο απο την εταιρία Wilo όσο και απο την Grundfos και μπορείτε να προμηθευτείτε απο το ηλεκτρονικό μας κατάστημα
http://www.ecopowermarket.gr πάντα με τις οικονομικότερες τιμές.