Δοχείο αδρανείας – boiler και εξοικονόμηση ενέργειας

Τι είναι το Δοχείο Αδρανείας (Buffer Tank) και σε τι χρησιμεύει;

Τα δοχεία αδρανείας ουσιαστικά είναι δεξαμενές αποθήκευσης νερού (ζεστού ή ψυχρού). Το νερό αυτό χρησιμοποιείται απο ένα υδρονικό σύστημα θέρμανσης ή δροσισμού μιας εγκατάστασης για να ελέγξει την θερμοκρασία του χώρου μέσω της μετάδοσδοχειο αδρανειας, εξοικονομηση ενεργειας, ζεστο νερο χρησηςης θερμότητας είτε απο το θερμό νερό πρός το περιβάλλον είτε απο το περιβάλλον προς το νερό. Με ένα δοχείο αδρανείας μπορούμε να συνδυάσουμε διαφορετικές πηγές θέρμανσης πχ αντλία θερμότητα με ενεργειακό τζάκι και ηλιακά προσφέροντας τεράστια οικονομία ειδικότερα σε συστήματα που απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας όπως η ενδοδαπέδια και τα fan – coils.

Σε τι διαφέρει ενα δοχείο αδρανείας (Βuffer tank) απο ένα Boiler;

Και δύο είναι δεξαμενές αποθήκευση νερού,το δοχείο αδράνειας όμως συνήθως δεν διαθέτει εναλλάκτες ούτε κάποια ειδική προστασία για τα άλατα (επισμάλτωση) αφού η λειτουργία του δεν απαιτεί την εισαγωγή φρέσκου νερού ούτε διατηρεί νερό που προορίζεται για κατανάλωση. Η μετάδοση θερμότητας είναι ποιο αποτελεσματική στα δοχεία αδρανείας αφού δεν παρεμβάλλεται κάποιος εναλλάκτης και έχουμε απευθείας ανάμειξη του νερού απο όποια πηγή θέρμανσης κι αν προέρχεται. Πολλές εταιρίες δίνουν την δυνατότητα προσθήκης εναλλάκτη και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Τρόπος λειτουργίας των δοχείων αδρανείας

Tα δοχεία αδρανείας και τα boiler διαθέτουν πολύ καλή θερμομόνωση, ώστε να διατηρούν επί πολύ χρόνο την υψηλή θερμοκρασία του νερού παρέχοντας την δυνατότητα ετεροχρονισμού της παραγωγής και της κατανάλωσης. Ο σκοπός του δοχείου αδρανείας είναι να αποθηκεύει ζεστό νερό όταν αυτό παράγεται κατα την διάρκεια λειτουργίας του λέβητα κάθε τύπου, αντλία θερμότητας (ή του ηλιακού συλλέκτη) και να συνεχίσει να μας παρέχει ζεστό νερό όταν αυτό παύει να λειτουργεί ή όταν δύει ο ήλιος και ο ηλιακός συλλέκτης παύει να προσφέρει ζεστό νερό.

Η αδράνεια που προσφέρει το δοχείο επιτρέπει στον λέβητα, την αντλία θερμότητας ή όποιο σύστημα χρησιμοποιούμε για την παραγωγή θερμότητας να δουλεύει στο μέγιστο βαθμό απόδοσης παρέχοντας έτσι οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικού. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνουμε οικονομία καυσίμου και ενέργειας και επομένως και χρημάτων.

Το δοχείο αδρανείας επιτρέπει επιπλέον την πιο στρωτή λειτουργία των κυκλοφορητών, του λέβητα αλλά και της αντλίας θερμότητας μειώνοντας τις συχνές εκκινήσεις, διασφαλίζοντας μεγαλύτερο χρόνο ζωής στις συσκευές και μικρότερη κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον το δοχείο αδρανείας μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια εκμεταλλευόμενο τις ώρες με τη χαμηλή τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Αποθήκευση κρύου νερού

Τα δοχεία αδρανείας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως πιο πάνω και για αποθήκευση κρύου νερού (αντί για ζεστού) με μόνη διαφορά ότι αντί να συνδέεται σε λέβητα ή ηλιακούς συλλέκτες, συνδέεται σε ψύκτες νερού ή αντλίες θερμότητας. Και εδώ επιτυγχάνουμε οικονομία ενέργειας και χρημάτων καθότι ο κυκλοφορητής συνεχίζει και μεταφέρει ψυχρό νερό από το δοχείο αδρανείας, παρόλο που το μοτέρ του ψυκτικού μηχανήματος έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Τα δοχεία αδρανείας διαθέτουν πολλές “εισαγωγές-εξαγωγές” (1″ & 1½”), οπότε μπορούν να συνδεθούν με πολλούς τύπους πηγών θερμότητας (λέβητες πετρελαίου ή αερίου, ξυλολέβητες (λέβητες πυρόλυσης), λέβητες πέλλετ, ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων, αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια, ηλιακοί συλλέκτες).