Αυτόνομη θέρμανση – Νόμος για την προώθηση συστημάτων αυτόνομης θέρμανσης προωθείτε στην βουλή

Υπο συζήτηση βρίσκεται η σύνταξη νόμου που θα προωθεί την αυτόνομη θέρμανση με ατομικούς λέβητες αερίου.

αυτόνομη θέρμανση με ατομικούς λέβητες αερίουΗ πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως απάντηση στο πρόβλημα ομηρίας που συναντάται σήμερα σε πολλές πολυκατοικίες που δεν βάζουν πλέον πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα είναι οι ένοικοι να στρέφονται σε άλλες μορφές αυτόνομης θέρμανσης όπως τα τζάκια και οι ηλεκτρικές σόμπες.

Η δυνατότητα της αυτόνομης θέρμανσης με ατομικό λέβητα υπάρχει και σήμερα ωστόσο η αυτονόμηση απο το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, απαιτεί την συγκατάθεση της γενικής συνέλευσης. Η ΔΕΠΑ προωθεί την λύση της αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο και συζητά με την κυβέρνηση την δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης, ώστε η διαδικασία να γίνει απλούστερη αποδεσμεύοντας χιλιάδες νοικοκυριά που ουσιαστικά σήμερα υποχρεώνονται να καταφύγουν σε άλλες λιγότερο αποτελεσματικές και ακριβότερες μεθόδους θέρμανσης (όπως τα τζάκια, οι ηλεκτρικές θερμάστρες και τα κλιματιστικά)

Συγκριτικά η θέρμανση με φυσικό αέριο σήμερα είναι έως και 45% οικονομικότερη (κόστος ηλεκτρ. Kwh 0,125€ / κόστος Φ.Αερίου ανα Kwh 0,077€)
και με σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον (εκπομπές CO2, μικροσωματίδια)

Ενώ με βάση μελέτη του πολυτεχνείου (10/1/2013) η εξοικονόμηση απο την κατανάλωση ξύλου σε ανοικτές εστίες τζακιού είναι έως 67%

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα σήμερα, που σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσω όρο βρίσκεται σημαντικά αυξημένη, δίνοντας έτσι τάση για περαιτέρω μείωση της τιμής του. Σχετικές πιέσεις για την μείωση της τιμής του ασκούνται και απο την ΔΕΠΑ προς την GAZPRO που είναι και ο κυριότερος προμηθευτής της.