Πόσο ακριβή μπορεί να αποβεί η “φθηνή” θέρμανση;

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε όλοι ψάχνουν τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα από όπου μπορούν. Η φθηνή θέρμανση είναι μια φράση που ακούμε καθημερινά στις διαφημίσεις που μας βομβαρδίζουν για θέρμανση απο 1 ευρώ την ημέρα, με λάμπες χαλαζία, λέβητες ιόντων και άλλα συναφή. Όμως πόσο πραγματικά έξυπνες και ασφαλείς είναι όλες αυτές οι συσκευές;

τζάκιΠολλοί είναι αυτοί που βλέπουν την λύση στην λειτουργία των τζακιών ως κύρια πηγή θέρμανσης. Όμως η καύση ξυλείας πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εμπεριέχει πολλούς κινδύνους τόσο για το περιβάλλον (λαθροϋλοτομία, απελευθέρωση βλαβερών χημικών και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα) όσο και άμεσα απο κακή καύση, σχηματισμό κάπνας και τρίξιμο των ξύλων.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων πυρκαγιάς και ηλεκροπληξίας είτε από ελλειπή ασφαλιστικά στις φτηνές συσκευές ή την καταπόνηση των καλωδιώσεων από την οριακή φόρτωση και υπερφόρτωση σε γερασμένες εγκαταστάσεις, εκρήξεις σε καμινάδες και ανοικτές εστίες φωτιάς, καθώς και άλλους ευφάνταστους τρόπους θέρμανσης.

Πόσο φτηνή μπορεί να είναι μια εναλλακτική και άρα ελλιπώς δοκιμασμένη τεχνολογία; Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η εκδήλωση πυρκαγιών σε κατοικίες απο την χρήση τέτοιων φθηνών συσκευών και τρόπων θέρμανσης.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου υπάρχει οικονομική θέρμανση. Οικονομικότερη απο αυτή του πετρελαίου σίγουρα όμως όχι τζάμπα.
Αυτή προϋποθέτει την εγκατάσταση “ακριβών” σχετικά τεχνολογιών όπως τα ενεργειακά τζάκια ή εγκαταστάσεις αερίου ή αντλίων θερμότητας. Το κόστος εγκατάστασης μιας τέτοιας τεχνολογίας κοστίζει περίπου απο 2500€ έως και μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αναλόγως της εγκατάστασης. Συγκριτικά η χρήση τέτοιων τεχνολογιών αποφέρει απόσβεση του κόστους απο 3 έως 8 έτη με εξοικονόμηση απο 30 – 70% συγκριτικά με το πετρέλαιο.

φωτιά - φθηνη θερμανση

Η ιδανικότερη τεχνολογία για κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξαρτάται από παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα του δικτύου αερίου, το ηλεκτρικό δίκτυο που υπάρχει (συνήθως απαιτείται 3φασικό για αντλίες θερμότητας σε μεγάλες εγκαταστάσεις) καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης σε ξυλεία διαθέσιμη για καύση καθώς και του κατάλληλου αποθηκευτικού χώρου για την περίπτωση της ενεργειακής εστίας. Η συμβουλή ενός εξειδικευμένου μηχανικού μπορεί κάθε φορά να καταδείξει την ιδανικότερη τεχνολογία εξοικονομώντας σημαντικά χρήματα και κόπο σε κάθε περίπτωση.

Αν κι εσείς αναζητάτε τον ιδανικό τρόπο για την θέρμανση του δικού σας χώρου μην διστάσετε να εποικοινωνήσετε με την Gazpro και ένας έμπειρος μηχανικός μας θα προτείνει την ιδανική λύση για τον χώρο σας.